Βασιλόπιτα Αγιάσου


Η βασιλόπιτα Αγιάσου, είναι μια γλυκεία πίτα που δεν φτιάχνετε μόνο για την Πρωτοχρονιά, αλλά όλο το χρόνο. Αποτελείται από στρώσεις λεπτών μυρωδάτων φύλλων ζύμης, μάλιστα όσο πιο πολλά και λεπτά τα φύλλα, τόσο πιο καλή η νοικοκρυά.

ΥΛΙΚΑ:

Για το φύλλο:

1 κιλό σκληρό αλεύρι
2 κουταλάκια γλυκού γλυκάνισο
2,5 φλιτζάνια νερό
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για την γέμιση:

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
Από 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό: μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπερόριζα, κακουλέ
4 φλιτζάνια τριμμένη ξερή μυζήθρα
Για το άλειμμα:

1 1/2 φλιτζάνια φρέσκο βούτυρο
1 αυγό
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το γλυκάνισο σε 2,5 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και προσθέτουμε το μείγμα του γλυκανίσου. Αφού γίνει ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε σκιερό μέρος για περίπου μία ώρα. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τα μπαχαρικά και την ζάχαρη. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι. Χωρίζουμε την ζύμη σε 12 μπαλάκια. Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο με δύο μπαλάκια και το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να περισσεύει. Το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα της μυζήθρας. Ομοίως ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε ένα φύλλο, τα πασπαλίζουμε με μυζήθρα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Με το τελευταίο φύλλο, σκεπάζουμε και κλείνουμε με το πρώτο χονδρό φύλλο που προεξέχει και σχηματίζουμε ένα στεφάνι στην επιφάνεια του ταψιού. Αλείφουμε το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μιάμιση ώρα έχοντας σκεπασμένο το ταψί με βουτυρωμένο λαδόχαρτο.

Υ.Σ. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι στην ζύμη, καθώς βάση μαρτυρίας ντόπιων κάνει τη ζύμη πιο μαλακιά.
απο diatrofi.gr