Μελομακάρονα με στέβια


Μια εξαιρετική εκδοχή για τα μελομακάρονα. Ιδανική συνταγή για αυτούς που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να απολαύσουν αυτή τη Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά.
Υλικά (για 30 κομμάτια)
  • 500γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του ή για αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ. σόδα και 1κ.γ.μπεικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. Σιμιγδάλι
  • 300ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή 250ml χυμό και 50 ml κονιάκ)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκαλί
  • 300ml απαλό ελαιόλαδο (ή μισό σπορέλαιο μισό ελαιόλαδο)
  • Βανίλια
  • Κανέλα
  • Γαρύφαλλο
  • 5 κουταλίες Στέβια (που αναλογεί σε 300γρ. ζάχαρης)
  • 2 κ.σ . Τριμμένα καρύδια
Για το σιρόπι:
  • 200ml νερό ή 200ml μαύρο τσάι με άρωμα βανίλια ή κανέλα
  • 2 κουταλιές Στέβια (που αναλογεί σε 200γρ.)
  • 1 ξυλαράκι κανέλα και γαρίφαλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά και ρίχνουμε από πάνω όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε με το κουτάλι μεχρι να ομογενοποιηθούν, πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα γιατί φουσκώνουν πολύ (όχι πολύ πλάσιμο να μην βγάλει η ζύμη το λάδι της) και ψήνουμε στους 200*C για 30-35 λεπτά.
Εν τω μεταξύ για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση 1 λεπτό σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε στο μάτι μεχρι να γίνουν τα μελομακάρονα
Μόλις γίνουν σιροποιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το χλιαρό σιρόπι βουτώντας τα για 20" στο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα συντηρούμε για 4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για περισσότερο.
Προσοχή! λόγω έλλειψης μελιού και ζάχαρης που δρουν ως συντηρητικά μουχλιαζουν γρήγορα.