Σπάργανα οι αλλιώς τα pancake των Ηπειρώτικων Χριστουγέννων!


Στα χωρία της Ηπείρου την παραμονή των Χριστουγέννων έφτιαχναν τα "Σπάργανα", δηλαδή τηγανίτες, τα οποία συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη και τοποθετούνταν η μία πάνω στην άλλη φτιάχνοντας μια πεντανόστιμη "στοίβα" από τηγανίτες. Παραδοσιακά ψήνονταν σε πυρωμένη πέτρα στο τζάκι, αλλά για μπορούν να γίνουν και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό καρύδια καθαρισμένα
1 λίτρο νερό χλιαρό
Προαιρετικά: πορτοκαλόφλουδες, ξερός βασιλικός, κανέλα και μέλι

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι
Το βάζουμε σε μια μεταλλική λεκάνη και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό
Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι όχι πολύ πηχτό, προσέχοντας να μη σβολιάσει
Ανάβουμε φωτιά με κέδρα ή ξερά ξύλα, κατά προτίμηση στο τζάκι
Παίρνουμε μια μαύρη πλάκα (πέτρα) 40 εκ. X 40 εκ. και πάχος 3,5 εκ. περίπου, την τοποθετούμε στη φωτιά, πάνω σε πυροστιά, και την αφήνουμε να καεί καλά
Προσοχή στην επιλογή της πλάκας η οποία θα πρέπει να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί εύκολα να σπάσει
Αφού καεί η πλάκα ρίχνουμε λίγη στάχτη και την σκουπίζουμε
Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από τη ζύμη και ρίχνουμε πάνω στην πλάκα και την απλώνουμε με ένα καλάμι ή ξύλο
Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά (έχει αρχίσει να ξεκολλάει από την πλάκα), τη γυρίζουμε και από την άλλη
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα
Καθαρίζουμε καρύδια και τα χτυπάμε σε ένα γουδί
Στρώνουμε ένα ταψί με λίγα τριμμένα καρύδια, από πάνω βάζουμε μια σειρά τηγανίτες, ξαναστρώνουμε καρύδια και από πάνω τηγανίτες. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν οι τηγανίτες. Κατόπιν τις κόβουμε με το μαχαίρι τετραγωνάκια
Μετά παίρνουμε τη ζάχαρη, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τρία δάχτυλα νερό
Στο σιρόπι, αφού δέσει, μπορούμε να προσθέσουμε φλούδες πορτοκαλιού, ξερό βασιλικό ή κανέλα

Τέλος ρίχνουμε στο ταψί το καυτό σιρόπι (προαιρετικά μπορούμε να περιχύνουμε τις τηγανίτες και με θυμαρίσιο μέλι) και τις αφήνουμε να κρυώσουν

καλή επιτυχία