Γαλατόπιτα με βρώμη


Για την ημέρα της Κυριακής της Τυρινής και όχι μόνο ας φτιάξουμε μια νόστιμη παραδοσιακή γαλατόπιτα σε μια μια light εκδοχή με βρώμη και στέβια:

ΥΛΙΚΑ για 8 μερίδες:
4 μικρά αυγά ή 6 ασπράδια
4 κουταλιές βρώμη
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό ή πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
2 βανίλιες
Στέβια που αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 ποτήρια γάλα κατσικίσιο ή φυτικό
κανέλα, ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές σιμιγδάλι ή βρώμη επιπλέον ή 2 φύλλα κρούστας 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε  το γάλα με τα αυγά, την στέβια και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε το γάλα.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι ή στρώνουμε τα φύλλα, αλείφοντας τα με λίγο γάλα.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα.

Σημείωση: 

Μπορούμε να βάλουμε μόνο τα ασπράδια από τα αυγά ή τα παραλείψουμε τελείως αυξάνοντας κατα 1 κουταλιά την ποσότητα της βρώμης 

Ανάλογα με την έμπνευσή μας και τα υλικά του ψυγείου μας μπορούμε να εμπλουτίσουμε την "ζύμη" προσθέτοντας:
2 μεγάλες πολτοποιημένες μπανάνες, σταφίδες, κοντροκομμενους ξηρούς καρπούς, τριμμένη καρύδα, cacao beans/ nibs ή τριμμένη σοκολάτα  

Παραλείποντας το φύλλο, τα αυγά και το σιμιγδάλι έχουμε μια νόστιμη παραλλαγή για το γνωστό porridge, ψημένο στον φούρνο, αντί για την κατσαρόλα.