Βρώμη- ένα δημητριακό όλο θρέψη

Η βρώμη, με την επιστημονική ονομασία «Avena sativa», είναι ένα ανθεκτικό δημητριακό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε "δύσκολα" εδάφη, όπου άλλες καλλιέργειες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν.

flickr
Μάλιστα μεγαλώνει πολύ καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα με άφθονες βροχοπτώσεις και συνθήκες ακατάλληλες για την καλλιέργεια των περισσότερων σπόρων. Αυτό εξηγεί γιατί η βρώμη είναι τόσο δημοφιλής στη Σκωτία και την Ιρλανδία!
Η βρώμη μετά την συγκομιδή της, κατά την επεξεργασία της ξεφλουδίζεται, αλλά η διαδικασία αυτή δεν εξαλείφει το πίτουρο και το φύτρο της, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια συμπυκνωμένη πηγή φυτικών ινών και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών.
Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου, καθώς και χαλκού, βιοτίνης, βιταμίνης Β1, μαγνησίου, μαγγανίου, χρωμίου, ψευδάργυρου, αλλά και πρωτεϊνών.
Oats, unprocessed, dry
0.25 cup
(39.00 grams)
Calories: 152
GI: low

Nutrient DRI/DV

manganese 96%
molybdenum64%
phosphorus29%
copper27%
biotin26%
vitamin B125%
magnesium17%
fiber17%
chromium15%
zinc14%

Δεκάδες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τα πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση βρώμης:

Η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
American Journal of Clinical Nutrition, August 2002; 76(2):351-8

Βρώμη μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση κορεσμού πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο βοηθά στον έλεγχο του βάρους, βοηθώντας και στην ρύθμιση των ορμονών του συστήματος πεινάς- κορεσμού.
Nutrition Research, October 2009; 29(10):705-9

Λόγω της περιεκτικότητας της σε β- γλυκάνες ενισχύει το ανοσοποιητικό και την δράση του έναντι ιών, βακτηρίων, μυκητιάσεων και άλλων μολύνσεων
Minerva Medica, June 2009; 100(3):237-45

Η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συμβάλλει στην μείωση του κίνδυνου για διαβήτη τύπου 2, αφού οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει σε αφθονία βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, February 2008; 116(2):132-4

Βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη European Journal of Clinical Nutrition, June 2007; 61(6):786-95

Βοήθα στην καλή λειτουργία του έντερου, έχοντας ήπια καθαρτική δράση, χωρίς τις παρενέργειες που σχετίζονται με την χρήση καθαρτικών φάρμακων. Επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση τους.  Journal of Nutrition, Health, and Aging, February 2009; 13(2):136-9

Είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνες, ένα είδος αμύλου που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναστέλλει τους καθαρτικούς όγκους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η πρόωρη εισαγωγή της βρώμης στη διατροφή των παιδιών μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο του άσθματος.
British Journal of Nutrition, January 2010; 103(2):266-73

Δεν περιέχει γλουτένη και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διατροφή χωρίς γλουτένη, ενισχύοντας την σε θρεπτικότητα..
European Journal of Clinical Nutrition, January 2010; 64:62-67, doi:10.1038/ejcn.2009.113 and
The European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, December 2009; e315-e320

Βοηθά τον έλεγχο της αρτηριακης πίεσης .
Journal of Family Practice, April 2002; 51(4):369

Η βρώμη έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά, και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από ότι τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Περιέχει περισσότερα από 20 μοναδικές πολυφαινόλες, που ονομάζονται avenanthramides, τα οποία έχουν ισχυρή αντί-οξειδωτική, αντί-φλεγμονώδη και αντί-κνυδωτική δράση.

Λοιπόν, εσείς φάγατε την βρώμη σας;