8 υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να είναι επιβλαβή σε μεγάλη ποσότητα

"ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ" Παντού και πάντα ακόμα και στα Super foods χρειάζεται μέτρο!

1. Ωμέγα-3 και τα ιχθυέλαια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, καταπολεμούν την φλεγμονής στο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο κτλ. Επειδή όμως σήμερα δεν καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα λιπαρό ψάρι και η διατροφή μας είναι πλούσια στους ανταγωνιστές των ω-3 σε ω-6 λιπαρά, η χρήση συμπληρωμάτων ω-3 είναι πολύ δημοφιλής. Τα περισσότερα συμπληρώματα ω-3 παράγονται από τα ψάρια, το συκώτι ψαριών και φύκια. Η συνήθης δόση κυμαίνεται από 1-6 γραμμάρια την ημέρα,
Η μεγάλη πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να είναι επιβλαβής. Λήψη ω-3 μεγαλύτερη από 13-14 γραμμάρια ανά ημέρα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πήξη του αίματος σε υγιή άτομα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αιμορραγία, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν τάσεις αιμορροφιλίας ή παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Επιπλέον, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων λάδι από συκώτι ψαριών, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση από βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα παιδιά και έγκυες γυναίκες.

2. Τόνος (νωπός ή σε κονσέρβα)


Ο τόνος είναι ένα λιπαρό ψάρι που συνήθως θεωρείται ότι είναι πολύ υγιεινό, καθώς είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Ωστόσο, ο τόνος μπορεί να συγκεντρώνει επίσης υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικών ρύπων, όπως μεθυλυδραργύρου, μιας νευρολογική τοξίνη
Υψηλά επίπεδα μεθυλυδραργύρου μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καθυστερήση στην ανάπτυξη σε παιδιά, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού και προβλήματα ακοής και ομιλίας.Το ανώτερο όριο ασφαλείας του μεθυλυδραργύρου για τον άνθρωπο είναι 0,1 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.
Όσο μεγαλύτερο το ψάρι, τόσο πιο επιβαρυμένο, δεδομένου ότι συσσωρεύεται στους ιστούς με την πάροδο του χρόνου. Τα μεγάλα ψάρια συχνά χρησιμοποιούνται σε παρασκευές σούσι, ενώ τα μικρότερα,είναι πιο πιθανό χρησιμοποιούν σε κονσέρβες.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τόνου σε κονσέρβες και διαφέρει περιεκτικότητα σε υδράργυρο τους:

  • Λευκού τόνου: Ανοικτόχρωμη σάρκα που προέρχεται από μακρύπτερο ψάρι. 
  • Ελαφρύς τόνος: Περιέχει 4-5 φορές λιγότερο υδράργυρο από το λευκό τόνο. Έχει πιο σκούρο χρώμα και συνήθως δεν προέρχονται από μακρύπτερο ψάρι.

Με βάση τα επιτρεπτά όρια του μεθυλυδραργύρουγια  ένα παιδί 25 kg θα μπορούσε να φάει μόνο ένα 75 g τόνου κονσέρβας, από λευκό τόνο κάθε 19 ημέρες. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά καλούνται να περιορίσουν την πρόσληψη των θαλασσινών που περιέχουν υδράργυρο σε λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα.
Υπάρχουν πολλά άλλα είδη ψαριών που είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά λιγότερο πιθανό να έχουν μολυνθεί με υδράργυρο, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και την πέστροφα.

3. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο, ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό που έχει  φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση κανέλας έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Ωστόσο, κανέλα περιέχει υψηλές ποσότητες μιας ένωσης που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις, καθώς μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του ήπατος και του καρκίνου (25).
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κανέλας, με διαφορετικές ποσότητες κουμαρίνης:
  • Cassia: η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κανέλα, που περιέχει μια σχετικά υψηλή ποσότητα κουμαρίνης.
  • Κεϋλάνης: Γνωστή ως η αληθινή κανέλα Κεϋλάνης είναι η λιγότερο συνηθισμένη και των δύο. Είναι πολύ χαμηλότερη σε κουμαρίνη.
Η μέγιστη ανεκτή ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης είναι 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Με βάση την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη, η κατανάλωση περισσότερο από 0,5-2 γραμμάρια κανέλα Cassia την ημέρα, ενώ η κατανάλωση μέχρι 5 γραμμάρια (1 κουταλάκι του γλυκού) της Κεϋλάνης κανέλα την ημέρα είναι ασφαλής.
Μεγαλύτερη περιστασιακή κατανάλωση δεν προκαλεί πρόβλημα, αρκεί να μην γίνεται καθημερινά.

4. Μοσχοκάρυδο


Το μοσχοκάρυδο, τριμμένο ή ολόκληρο, είναι ένα μπαχαρικό με μια μοναδική γεύση, που συχνά χρησιμοποιείται σε συνταγές όπως, μπεσαμέλ, πουρέ, σε χριστουγεννιάτικα γλυκά και ροφήματα, όπως eggnog, κέικ και πουτίγκες.
Μοσχοκάρυδο περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται μυριστικίνη, μια ψυχοτρόπος ουσία.
Σε χαμηλότερες δόσεις, μοσχοκάρυδο παρέχει γεύση στο φαγητό χωρίς να επηρεάζει την υγεία, αλλά σε μεγάλες δόσεις, μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από την μυριστικίνη με σπασμούς, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, ζάλη, πόνο και ψευδαισθήσεις.
Δόση μεγαλύτερη από 10 γραμμάρια μοσχοκάρυδου δεν συνιστάται, ενώ υψηλότερες δόσεις έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν συμπτώματα τοξικότητας.

5. Καφές

Ο καφές είναι ένα θαυμάσιο ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες δραστικές ενώσεις.
Η κατανάλωση καφέ έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και για πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Το δραστικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη. Κάθε φλιτζάνι περιέχει κατά μέσο όρο 80-120 mg καφεΐνης. Μια ημερήσια πρόσληψη 400 mg καφεΐνης θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερο από 500-600 mg καφεΐνης ανά ημέρα μπορεί να είναι υπερβολική, με άμεσες επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κράμπες στο στομάχι, αίσθημα παλμών της καρδιάς και μυϊκό τρόμο.
Η ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να προκαλέσει αυτές τις παρενέργειες διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων.
Μερικοί μπορούν να πιουν όσο καφέ θέλουν, ενώ άλλοι βιώνουν συμπτώματα με μικρές ποσότητες καφεΐνης.

6. Συκώτι

Το συκώτι και τα εντόσθια είναι τα πιο θρεπτικά τμήματα των ζώων. Το συκώτι είναι το πιο θρεπτικό όργανο όλων. Είναι πολύ πλούσια σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, Β12, βιταμίνη Α και χαλκό.
Ωστόσο, μια μερίδα 100 γραμμαρίων βοδινό συκώτι περιέχει περισσότερες από έξι φορές τη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης Α και 7 φορές το RDA του χαλκού.
Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι αποθηκεύεται στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, μία περίσσεια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα της τοξικότητας, όπως προβλήματα όρασης, πόνος των οστών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ναυτία και έμετο.
Η υπερβολική κατανάλωση χαλκού μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και νευροεκφυλιστικές αλλαγές και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.
Ακόμα κι αν το συκώτι είναι θρεπτικό, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, αλλά μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

7. Σταυρανθή λαχανικά

Σταυρανθή λαχανικά είναι μια οικογένεια λαχανικών, που περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το λάχανο και λαχανίδες.
Αυτά τα λαχανικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Σταυρανθή λαχανικά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ημερήσιας διατροφής των χορτοφάγων, ενώ έχουν γίνει επίσης πολύ δημοφιλή ως συστατικά σε διάφορα πράσινα smoothies και φρέσκους χυμούς λαχανικών.
Ωστόσο, οι ενώσεις σε αυτά τα λαχανικά που ονομάζεται θειοκυανίνες ή βρογχοκοιλογόνα (goitrogens) μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ιώδιο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού.
Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια διευρυμένο θυρεοειδή αδένα, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και μειωμένα επίπεδα ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο είναι πολύ υγιεινά, η κατανάλωση τους μεγάλη ποσότητα συμβάλει σε μια αυξημένη μαζική πρόσληψη αυτών των ενώσεων.
Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι σε προβλήματα με τον θυρεοειδή θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αυτών των λαχανικών σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

8. Φιστίκια Βραζιλίας


Τα φιστίκια Βραζιλίας είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, αλλά μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου είναι 50-70 μικρογραμμάρια / ημέρα για τους ενήλικες. Επιπλέον, το ανώτερο όριο πρόσληψης για ασφαλή κατανάλωση είναι περίπου τα 300 μικρογραμμάρια / ημέρα για τους ενήλικες.
Ένα μεγάλο φιστίκι Βραζιλίας μπορεί να περιέχει έως 95 μικρογραμμάρια σελήνιο, κάτι περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για ενήλικες και περισσότερο από τρεις φορές το ποσό που απαιτείται από τα παιδιά.
Επομένως, αν τρώτε 4-5 καρύδια Βραζιλίας μπορεί ξεπερνάτε το ανώτατο όριο ασφαλούς πρόσληψης σεληνίου και γι 'αυτό δεν συνιστάται να τρώτε περισσότερα. Φροντίστε να ελέγχετε και την πρόσληψη σεληνίου από τις πολυβιταμίνες.
Τα συμπτώματα της τοξικότητας του σεληνίου περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών και νυχιών, πεπτικά προβλήματα και τις δυσκολίες της μνήμης.

http://ajcn.nutrition.org/content/83/6/S1505.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11893369
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11427037
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17384771/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20821440
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23627682
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19446681
https://authoritynutrition.com/8-health-foods-harmful-in-large-amounts/