Stress και διατροφική συμπεριφορά-12 σημεία

1. Το στρες συνδέεται στενά με τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής, αλλά και με μια νοσηρή διατροφική συμπεριφορά.

2. Σε περιόδους έντονου στρες μπορεί να οδηγηθούμε είτε σε μειωμένη ή αυξημένη πρόσληψη τροφής, ανάλογα με την σοβαρότητα του στρεσογόνου παράγοντα. 

3. Σχεδόν κάθε τμήμα του ανθρώπινου σώματος μπορεί να επηρεαστεί από το στρες. 
Τα σημαντικότερα όργανα που μπορεί να επηρεαστούν είναι ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και η καρδιά. 

4. Τα αυξημένα επίπεδα χρόνιου άγχους είναι ένας προδιαθετικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και αίτιο για αυξημένο σωματικό βάρος.

5. Από την άλλη, τα υπέρβαρα άτομα φαίνεται ότι έχουν επίσης περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ότι άτομα με φυσιολογικό βάρος ή ελλιποβαρή άτομα.

6. Τα αυξημένα επίπεδα στρες συνδέονται με μια μεγαλύτερη επιθυμία για "ηδονική", εξαιρετικά εύγευστη τροφή, τα οποία σχεδόν πάντα είναι και ενεργειακά πυκνά.

7. Η απάντηση στο οξύ στρες σχετίζεται με φυσιολογικές αλλαγές που θα ήταν αναμενόμενο να μειώσουν την πρόσληψη τροφής βραχυπρόθεσμα, για παράδειγμα με την επιβράδυνση της γαστρικής κένωση και της διαφυγής του αίματος από το γαστρεντερικό σωλήνα προς τους μυς.

8. Ωστόσο, το χρόνιο στρες προκαλεί μια πιο παθητική αντίδραση, που καθοδηγείται από τον άξονα ΗΡΑ (υποθαλάμου υπόφυσης επινεφριδίων), με αύξηση της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να δελεάσει τους ανθρώπους να επιθυμούν να καταναλώνουν πιο ηδονικές τροφές πλούσιες σε θερμίδες και ενδεχομένως, να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και σε παχυσαρκία. Η κορτιζόλη μπορεί επίσης να συμβάλλει στη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

9. Διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Οι έφηβες φαίνεται να βιώνουν περισσότερο άγχος από τους συνομήλικους τους εφήβους και λιγότερο αισιόδοξες.

10. Τα υψηλότερα επίπεδα στρες έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη συμμόρφωσης όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα.

11. Η ηλικιακή ομάδα 14-18 αντιλαμβάνονται το άγχος λιγότερο από ότι η ηλικιακή ομάδα 19-25 ετών.

12. Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση τροφής σε άτομα που περιορίζουν την διατροφή τους από ότι σε άτομα που τρώνε πιο ελεύθερα σύμφωνα με τις ανάγκες τους.