Θεραπεία 4-βημάτων για το έντερο

Τα προβλήματα με το έντερο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας των ημερών μας. Το άγχος, η κακή διατροφή, οι υποκλινικές ή κλινικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, η κληρονομικότητα, το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, οι πιθανοί παθογόνοι παράγοντες κτλ είναι μόνο λίγα από τα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα και οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο. Πολύ συχνά αναφέρεται ο όρος "ευερέθιστο έντερο". Πιο αντιπροσωπευτικός όμως όρος είναι το σύνδρομο του "διαπερατού εντέρου" που περιγράφει μια κατάσταση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά δεν το γνωρίζουν.
Στα θηλαστικά ο γαστρεντερικός σωλήνας αποτελείται από λάχνες και κρύπτες που καλύπτονται από ένα συνεχές στρώµα πολωµένων κυλινδρικών επιθηλιακών κυττάρων. Η ακεραιότητα των κυττάρων αυτών και των µεταξύ τους µοριακών συνδέσεων είναι ο βασικότερος παράγων της ακεραιότητας του εντερικού φραγµού. Ο κυτταροσκελετός διαδραµατίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της
δοµής και της ενδοκυττάριας κινητικότητας (µεταφορά ενδοκυττάριων συστατικών)
των επιθηλιακών κυττάρων αλλά και στην ακεραιότητα της παρακυττάριας οδού.
Σύμφωνα με την "θεωρία¨το σύνδρομο περιγράφεται ως εξής: φανταστείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα επενδύεται από ένα δίχτυ με εξαιρετικά μικρές τρύπες (αποφρακτικές ενώσεις -tight junctions), που επιτρέπουν μόνο συγκεκριμένες ουσίες να απορροφηθούν. Στο "σύνδρομο" η επένδυση αυτή διαβάλλεται, παύει να λειτουργεί σαν φραγμός και επιτρέπει σε μεγαλύτερα σωματίδια να εισέλθουν και να βλάψουν τον οργανισμό.
Το "σύνδρομο" αυτό δεν επηρεάζει μόνο το πεπτικό σύστημα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με έρευνες, η αιτία των τροφικών αλλεργιών, της χαμηλής ενέργειας, του πόνου στις αρθρώσεις, του νόσου του θυρεοειδούς, των αυτοάνοσων καταστάσεων, ακόμα και της δυσκολίας στην απώλεια βάρους ή των διαταραχών στην διάθεση οφείλεται στο σύνδρομο ή πιο απλά ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου.
Η διαδικασία των τεσσάρων βημάτων μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα και περιλαμβάνει:

 1. ΒΓΑΛΤΕ από την διατροφή σας τρόφιμα και παράγοντες που βλάπτουν το έντερο
 2. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΤΕ τα με "θεραπευτικές" τροφές
 3. ΕΝΙΣΧΥΘΕΊΤΕ με ειδικά συμπληρώματα
 4. ΙΣΟΡΡΟΠΉΣΤΕ με προβιοτικά 

Ανάμεσα στα "ένοχα" τρόφιμα για την υγεία του εντέρου είναι: η ζάχαρη, οι λεκτίνες των δημητριακών, τα συμβατικά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης αρνητικά μπορεί να επηρεάσει το νερό της βρύσης, τα φυτοφάρμακα, τα ΜΣΑΦ και τα αντιβιοτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν αποφασίσετε να διακόψετε κάποιο φάρμακο πάντα να συμβουλευόσαστε τον γιατρό σας.

Τα πέντε "τρόφιμα-φάρμακο" για την επούλωση του εντέρου είναι:


 1. Ζωμός κρέατος-  περιέχει κολλαγόνο και τα αμινοξέα προλίνη και γλυκίνη, που ενισχύουν τα κατεστραμμένα κυτταρικά τοιχώματα δες εδώ και εδώ
 2. Ζυμωμένα Γαλακτοκομικά, όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το βούτυρο και το τυρί. - περιέχουν προβιοτικά και βραχέας αλύσου λιπαρά οξέα (SCFA’s) , όπως βουτυρικό οξύ με ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση που θρέφουν το έντερο, προστατεύοντας από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου και του κόλον.
 3. Ζυμωμένα Λαχανικά/ τουρσί όπως το λάχανο τουρσί, kimchi - περιέχει οργανικά οξέα που την εξισορροπούν το pH του εντέρου και κάνουν πιο εύκολη την αποίκηση του εντέρου από τα προβιοτικά που περιέχουν.
 4. Λάδι και προϊόντα καρύδας - περιέχουν μέσης αλύσου λιπαρά οξέα (MCFA’s) που είναι πιο εύκολο απορροφήσιμα σε σχέση με άλλα λίπη. Επίσης, το κεφίρ από γάλα ή νερό καρύδας περιέχει προβιοτικά που υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα.
 5. Βλαστισμένοι- καλά μουλιασμένοι σπόροι και καρποί, όπως ξηροί καρποί, σπόροι chia, λιναρόσπορος και οι σπόροι κάνναβης που έχουν μουσκευτεί ή ακόμα καλύτερα βλαστήσει, είναι μεγάλες πηγές φυτικών ινών, που θρέφουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Αλλά εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα με το έντερο καλό θα ήταν να τα εισάγεται αργότερα και να περιοριστείτε σε μικρή ποσότητα από λαχανικά και φρούτα, ατμού ή βραστά για τις απαραίτητες φυτικές ίνες.
 6. Τρόφιμα που έχουν ωμέγα-3 λιπαρά, όπως το βιολογικό βόειο κρέας, κατσίκι ή αρνί που τρέφονται με χόρτα, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή σαρδέλα, είναι ευεργετική εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης.


Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα πιο ευεργετικά είναι L-γλουταμίνη, τα προβιοτικά, τα πεπτικά ένζυμα, ο χυμός της αλόης βέρα, η quercetin και η ρίζα γλυκόριζας.


 • Τα προβιοτικά είναι το πιο σημαντικό συμπλήρωμα για την ανασυγκρότηση των "καλών" βακτηρίων και την καταπολέμηση των "κακών". Καλό θα ήταν να λαμβάνονται καθημερινά τόσο μέσω των τροφίμων, όσο και μέσω συμπληρωμάτων. Ακολουθώντας μόνο ένα μέρος του "πρωτοκόλλου", δηλαδή είτε λαμβάνοντας μόνο τα συμπληρώματα, χωρίς προσοχή στην διατροφή ή το αντίστροφο τα αποτελέσματα επηρεάζονται αρνητικά και μπορεί να ακυρώνουν την θεραπεία. Συνίσταται η κατανάλωση 2 μερίδων "προβιοτικών" τροφίμων και ένα πλούσιο συμπλήρωμα με τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια μονάδες προβιοτικών, από μια αξιόπιστη εταιρία, καθημερινά, για τουλάχιστον 6 μήνες .  
 • Τα πεπτικά ένζυμα (μία ή δύο κάψουλες κατά την έναρξη της θεραπείας σε κάθε γεύμα) εξασφαλίζουν καλύτερη και πληρέστερη πέψη των τροφίμων, μειώνοντας την πιθανότητα ότι τυχόν προϊόντα ατελούς πέψης των τροφίμων, π.χ. οι πρωτεΐνες, θα προκαλέσουν βλάβη στο τοίχωμα του εντέρου σας.
 • Ψευδάργυρος- από έρευνες φαίνεται ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να επιλύσουν τις αλλαγές διαπερατότητας, σε ασθενείς με νόσο του Crohn σε ύφεση και η βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου του Crohn.
 • L-Γλουταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πρόγραμμα θεραπείας του εντέρου. Πρόκειται για ένα αμινοξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επισκευή του εντερικού βλεννογόνου. Προτείνεται λήψη 2-5 γραμμαρίων δύο φορές την ημέρα, η μία πριν τον βραδινό ύπνο. 
 • Licorice Root ή γλυκόριζα είναι ένα προσαρμογόνο βότανο που βοηθά να ρυθμιστούν τα επίπεδα της κορτιζόλης και βελτιώνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Επίσης, υποστηρίζει τις φυσικές διεργασίες για τη διατήρηση της υγείας του βλεννογόνου του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Αυτό το βότανο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην περίπτωση συναισθηματικού στρες. Συστήνεται λήψη 500mg δύο φορές την ημέρα.
 • Η Quercetin έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την λειτουργία του φραγμού του εντέρου, επειδή υποστηρίζει την δημιουργία πρωτεϊνών συνδέσεως μεταξύ των εντεροκυττάρων. Σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα και μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης, η οποία είναι κοινή στην τροφική δυσανεξία. Νέες μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας. Συστήνεται λήψη 500mg τρεις φορές ημερησίως με τα γεύματα.

Βιβλιογραφία:
από http://draxe.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/?utm_source=nurture&utm_medium=email&utm_campaign=nurture


Giacomo C. Sturniolo*, Vincenza Di Leo, Antonio Ferronato, Anna D'Odorico andRenata D'Incà "Zinc supplementation tightens “Leaky Gut” in Crohn's disease" Article first published online: 14 DEC 2006DOI: 10.1097/00054725-200105000-00003

Kiefer D, Ali-Akbarian L (2004). “A brief evidence-based review of two gastrointestinal illnesses: irritable bowel and leaky gut syndromes”. Alternative Therapy Health Medicine 10 (3): 22–30.

Pike, M. G.; Heddle, R. J.; Boulton, P.; Turner, M. W.; Atherton, D. J. (1986). “Increased Intestinal Permeability in Atopic Eczema”. Journal of Investigative Dermatology 86 (2): 101–104.

Humbert, P.; Bidet, A.; Treffel, P.; Drobacheff, C.; Agache, P. (1991). “Intestinal permeability in patients with psoriasis”. Journal of dermatological science 2 (4): 324–326.

Vaarala O, Atkinson MA, Neu J (2008) ‘The “Perfect Storm” for Type 1 Diabetes The Complex Interplay Between Intestinal Microbiota, Gut Permeability, and Mucosal Immunity’, Diabetes Journal,  (57)10(2555-2562).

Z Liu, N Li, J Neu (2005) ‘Tight junctions, leaky intestines, and pediatric diseases’, Acta Paediatrica , 94(4), pp. 386-393.

Maes M, Leunis JC (2008) ‘Normalization of leaky gut in chronic fatigue syndrome (CFS) is accompanied by a clinical improvement: effects of age, duration of illness and the translocation of LPS from gram-negative bacteria’, Journal of Neuro Endocrinology, 29(6), pp. 902-10.

Visser, J (2010). Tight Junctions, Intestinal Permiability and Autoimmunity Celiac Disease and Type 1 Diabetes Paradigms. PubMed.