Κανέλα και για καλή μνήμη!

Η κανέλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό που νοστιμίζει δίνοντας μια γλυκιά αίσθηση πολλά πιάτα, από το παραδοσιακό ρυζόγαλο και το κοκκινιστό, μέχρι τον καφέ μας. 

Το νόστιμο αυτό μπαχαρικό, είναι γνωστό για την βοήθεια του στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, αλλά επίσης θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα μάθησης, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε online στο τεύχος Ιουλίου του Journal of Neuroimmune Pharmacology.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rush Medical Center διαπίστωσε ότι στα ποντίκια μια διατροφή που περιέχει κανέλα προσέφερε μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης.

Το κλειδί για την απόκτηση της ικανότητας για αυξημένη κατανόηση έγκειται στον ιππόκαμπο, ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου που παράγει, οργανώνει και αποθηκεύει την μνήμη. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο ιππόκαμπος των εκπαιδευομένων που μαθαίνουν λιγότερο εύκολα έχει λιγότερη CREB (πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην μνήμη και μάθηση) και περισσότερο GABAA ή GABRA5 (μια πρωτεΐνη που παράγει τονική ανασταλτική αγωγιμότητα στον εγκέφαλο) από τους "καλούς" εκπαιδευόμενους.

Οι ποντικοί στη μελέτη έλαβαν από του στόματος κανέλα, η οποία μεταβολίζεται σε βενζοϊκό νάτριο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την εγκεφαλική βλάβη. Όταν το βενζοϊκό νάτριο εισήλθε εγκεφάλους των ποντικιών, αυξήθηκε η CREB, μειώθηκε η GABRA5 και τόνωσε την πλαστικότητα (δυνατότητα αλλαγής) των νευρώνων ιπποκάμπου.

Οι αλλαγές αυτές με τη σειρά του οδήγησαν σε βελτίωση της μνήμης και της μάθησης μεταξύ των ποντικών.

Και επειδή τα ποντίκια δεν έδωσαν κάποιο τεστ, οι ερευνητές τα "εξέτασαν" χρησιμοποιώντας ένα λαβύρινθο Barnes, που αποτελείται από 20 τρύπες, για να προσδιορίσουν τα ποντίκια με καλές και κακές ικανότητες μάθησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση κανέλας, τα ποντίκια με μειωμένη ικανότητα μάθησης είχαν σημαντική βελτίωση στην μνήμη και τη μάθηση σε ένα επίπεδο που βρέθηκαν κοντά στα ποντίκια με καλή ικανότητα μάθησης. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία σημαντική βελτίωση μεταξύ των ποντικών "καλών" μαθητών.

Η κανέλα μπορεί επίσης να βοηθήσει κατά της νόσου του Πάρκινσον

Σύμφωνα με την έρευνα Pahan et al, η κανέλα μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές στους εγκεφάλους των ποντικών με νόσο του Parkinson.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι τύποι κανέλας μεταβολίζονται σε βενζοϊκό νάτριο, αλλά η κανέλας Κεϋλάνη είναι πολύ πιο αγνή από ότι η κινεζική κανέλα, καθώς η τελευταία περιέχει κουμαρίνη, μια ηπατοτοξική ουσία.

Η μελέτη της κανέλας και την ικανότητα μάθησης υποστηρίχθηκε από επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το Τμήμα ΗΠΑ Υποθέσεων Βετεράνων και της εταιρίας νόσου του Alzheimer.

Βιβλιογραφία:

  1. Khushbu K. Modi, Suresh B. Rangasamy, Sridevi Dasarathi, Avik Roy, Kalipada Pahan. Cinnamon Converts Poor Learning Mice to Good Learners: Implications for Memory ImprovementJournal of Neuroimmune Pharmacology, 2016; DOI: 10.1007/s11481-016-9693-6
  2. photos by www.pixabay.com