Σπανακόπιτα από την Νάουσα



Υλικά:
Για το φύλλο:
·         500γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως 
·         2 κουταλιές ούζο 
·        1 κουταλάκι φυσικό θαλασσινό αλάτι
·      2 κουταλιές  ελαιόλαδο
·         Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
·         Επιπλέον 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 3 κουταλιές γάλα (ή φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη) για τα φύλλα

Για την γέμιση:
·         2 μεγάλα πράσα
·         ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
·         ½ κιλό σπανάκι και άλλα χόρτα (μυρώνια, σέσκουλα κλπ)
·         2 κουταλιές ελαιόλαδο
·        200 γραμμάρια τυρί φέτα ελαφρύ
      2 κουταλιές διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
·         2 αυγά
·         2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο ή τραχανά 
·       1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
·         Άνηθο, μαιντανό
·         Αλάτι
·         Πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζω και πλένω τα λαχανικά και τα κόβω σε λεπτές λωρίδες. Τα τοποθετώ σε μια μαρμίτα με το λάδι να σοταριστούν. Όταν χρυσίσουν, αποσύρω από την φωτιά, τα τοποθετώ σε άλλο μπολ και τα ανακατεύω με την φέτα, το γιαούρτι, τα μυρωδικά, το σιμιγδάλι και τέλος τα αυγά χτυπημένα (προσοχή μην γίνουν ομελέτα).Ανακατεύω καλά και αφήνω να κρυώσει.
Βάζω τα υλικά του φύλλου (εκτός από το νερό) σε ένα μπολ και ανακατεύω με τα χέρια μου μέχρι να αποκτήσω μια τριφτή ζύμη. Ζεσταίνω το νερό, το ρίχνω σταδιακά ζυμώνοντας, μέχρι να αποκτήσω μια ελαστική και μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνω για περίπου 5’ και χωρίζω σε 6 μπαλάκια. Αλευρώνω την επιφάνεια εργασίας μου, και ανοίγω σιγά- σιγά το φύλλο με το πλάστη.
Λαδώνω ένα ταψάκι και στρώνω τα 3 πρώτα φύλλα, λαδώνοντας με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Τοποθετώ την γέμιση και ολοκληρώνω με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Χαράσσω σε τετράγωνα κομμάτια, ραντίζω με νερό και όσο λάδι έχει μείνει και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180*C για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.Σπανακόπιτα από την Νάουσα

                           Από την σεφ Γεωργία Τσακιράκη.