Αλκοόλ και διαβήτης τύπου 2: Μια σχέση που διχάζει

Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι διαβητικοί πρέπει να μένουν μακριά από το αλκοόλ. Το αλκοόλ ή η αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) αποτελεί ένα θερμιδογόνο συστατικό της διατροφής μας, που αποδίδει 7 «κενές» θερμίδες ανά γραμμάριο. Το αλκοόλ διασπάται σε γλυκόζη, η οποία μεταβολίζεται δύσκολα στους διαβητικούς, ενώ σε ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε ακούσει για τα οφέλη της κόκκινου κρασιού και για το Γαλλικό παράδοξο (σχέση J-shape).

Μερικοί γιατροί θα αποθαρρύνουν σταθερά την κατανάλωση αλκοόλ και πιθανόν αυτό να αποτελεί ορθή πρακτική σε ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη ή όταν χάνεται το μέτρο. Ωστόσο υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού την ημέρα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη 2.

Μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί σε σχέση με το άλλα οινοπνευματώδη ποτά, προσφέρει οφέλη για τους  μη ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς Τύπου 2, χάρη στην «ρεσβερατρόλη», ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα και άλλα μούρα. Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού περιλαμβάνουν χαμηλότερο καρδιομεταβολικό κίνδυνο, βελτιώσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ και άλλων μεταβολικών δεικτών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη καθώς οι άνθρωποι έχουν γνωρίσει για χιλιετίες τα οφέλη για την υγεία από το να πίνουν κόκκινο κρασί. Εκείνο που αποτελεί έκπληξη είναι ότι η επιστήμη δείχνει ότι το κρασί είναι θεϊκό για τον διαβήτη στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής και τρόπους ζωής.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αν ένα ενήλικο άτομο με ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς συνοδά προβλήματα, επιλέξει να καταναλώσει αλκοόλ, η κατανάλωση της αλκοόλης θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται μέχρι 1 μονάδα αλκοόλης για τις γυναίκες και μέχρι 2 για τους άντρες ημερησίως (μια μονάδα αλκοόλης -unit- αντιστοιχεί σε 350 ml μπύρας 150 ml κρασιού ή 45 ml ηδύποτου και περιέχει 15 γραμμάρια αλκοόλης) .

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συστήνεται η έναρξη κατανάλωσης κρασιού ή η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας.  Οι άνθρωποι με διαβήτη που σχεδιάζουν να πίνουν πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πριν και μέχρι και μετά από 24 ώρες μετά την κατανάλωση, ειδικά αν λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμίες όπως οι σουλφονυλουρίες. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τα επίπεδα πριν πάνε για ύπνο για να βεβαιωθούνε ότι είναι σταθερά. Τ έλος η κατανάλωση της οποιαδήποτε μορφής αλκοόλης πρέπει πάντα να γίνεται μαζί με το φαγητό, ειδικότερα στα άτομα με διαβήτη που ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα, για να αποφεύγονται τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Effects of initiating moderate alcohol intake on cardiometabolic risk in adults with type 2 diabetes, Yftach Gepner et al., Annals of Internal Medicine, doi:10.7326/M14-1650, published 12 October 2015. Abstract
American College of Physicians news release, accessed 12 October 2015.
Additional source: CDC, LDL and HDL: “Bad” and “Good” Cholesterol , accessed 12 October 2015.
Additional source: CDC, 2014 National Diabetes Statistics Report, accessed 12 October 2015.