Γκρέπφρουτ και φάρμακα; τι πρέπει να ξέρωΤο γκρέιπφρουτ και ο χυμός από γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και κάλιο, συστατικά που ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά να λειτουργεί σωστά. Φυσικά, παρά την πεποίθηση που επικρατεί, τα ξινά φρούτα δεν προωθούν το αδυνάτισμα.
Ωστόσο κάποιες φορές, το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης κάποιων φαρμάκων, ειδικά εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρρυθμία (ακανόνιστος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός).
Αυτή η αλληλεπίδραση με τα τρόφιμα και τα φάρμακα μπορεί να είναι ένας λόγος ανησυχίας. Το FDA έχει απαιτήσει ότι συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για την λήψη γκρέιπφρουτ ταυτόχρονα με την λήψη του φαρμάκου.
Ορισμένα παραδείγματα κάποιων τύπων φαρμάκων που ο συνδυασμός τους με γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα είναι:
 • Ορισμένα στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως το Zocor (σιμβαστατίνη) και το Lipitor (ατορβαστατίνη).
 • Ορισμένα φάρμακα που αντιμετωπίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση,
 •  Μερικά φάρμακα κατά της απόρριψης μοσχεύματος οργάνου, όπως η κυκλοσπορίνη
 •  Μερικά φάρμακα κατά του άγχους, όπως η βουσπιρόνη
 •  Μερικά κορτικοστεροειδή που θεραπεύουν τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, όπως η  βουδεσονίδη,
 • Ορισμένα φάρμακα που αντιμετωπίζουν το μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, όπως το αμιωδαρόνη,
 •  Μερικά αντιισταμινικά, όπως η φεξοφεναδίνη
Ο χυμός γκρέιπφρουτ δεν επηρεάζει όλα τα φάρμακα στις παραπάνω κατηγορίες. Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το άτομο, το φάρμακο και την ποσότητα του γκρέιπφρουτ. Συζητήστε με το γιατρό, το φαρμακοποιό σας ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και διαβάστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται με τη συνταγή σας ή στο φυλλάδιο οδηγιών του φαρμάκου για να μάθετε:
 •     Εάν το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να επηρεαστεί.
 •     Αν και πόσο γκρέιπφρουτ μπορείτε να καταναλώσετε.
 •     Ποια άλλα φρούτα ή χυμοί μπορούν επίσης να επηρεάσουν το φάρμακό σας με παρόμοιο τρόπο με το χυμό γκρέιπφρουτ.
Πώς το γκρέιπφρουτ μπορεί να παρεμποδίσει τα φάρμακα

Με τα περισσότερα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ, επιτρέποντας τελικά περισσότερο από την δραστική ουσία του φαρμάκου να εισέλθει στο αίμα. Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα φαρμάκου στο αίμα, μπορεί να υπάρξουν και περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Για παράδειγμα, εάν πίνετε πολύ χυμό γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε ορισμένες στατίνες για να μειώσετε τη χοληστερόλη, μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας υπερβολικά μεγάλο μέρος του φαρμάκου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ηπατική και μυϊκή βλάβη που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια.
Πολλά φάρμακα διασπώνται (μεταβολίζονται) με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται CYP3A4 στο ήπαρ και στο λεπτό έντερο. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει τη δράση του CYP3A4, οπότε αντί να μεταβολίζεται, περισσότερο από το φάρμακο εισέρχεται στο αίμα και παραμένει στο σώμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πάρα πολύ από την δραστική ουσία του φαρμάκου  στο σώμα σας.
Η ποσότητα του ενζύμου CYP3A4 στο ήπαρ και στο έντερο ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ ποσότητα και άλλοι λίγο. Έτσι, το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους, ακόμα και όταν παίρνουν το ίδιο φάρμακο.
Αν και οι επιστήμονες εδώ και αρκετές δεκαετίες γνωρίζουν ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση συγκεκριμένων φαρμάκων στο σώμα, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι σε κάποια φάρμακα ο συνδυασμός με γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει την αντίθετη επίδραση.
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει την είσοδο λιγότερης φαρμακευτικής ουσίας στο αίμα, μειώνοντας την δραστικότητα του φαρμάκου. Για παράδειγμα σε ορισμένα αντιισταμινικά, πχ στην φεξοφεναδίνη, που λαμβάνεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των εποχιακών αλλεργιών, το γκρέιπφρουτ, αλλά και ο χυμός πορτοκάλι ή μήλου, μπορεί να μειώσει την δραστικότητα του φαρμάκου, αν ληφθούν μαζί με το φάρμακο.
Γιατί αυτό το αντίθετο αποτέλεσμα; Αντί του μεταβολισμού, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τις πρωτεΐνες στο σώμα, που είναι γνωστές ως "μεταφορείς φαρμάκων", οι οποίες βοηθούν στην μετακίνηση ενός φαρμάκου στα κύτταρα μας για απορρόφηση. Ως αποτέλεσμα, λιγότερο από το φάρμακο εισέρχεται στο αίμα και λιγότερο φάρμακο δρα στον οργανισμό.
Πώς χυμός γκρέιπφρουτ επηρεάζει ορισμένα φάρμακα
Οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων μπορεί να διασπαστούν (μεταβολιστούν) από ένζυμα και/ή να απορροφηθούν χρησιμοποιώντας μεταφορείς σε κύτταρα που βρίσκονται στο λεπτό έντερο. Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με αυτά τα ένζυμα και τους μεταφορείς, προκαλώντας πάρα πολύ ή πολύ λίγη ποσότητα του φαρμάκου να δρα τελικά στο σώμα.
Μάθετε αν πρέπει να αποφύγετε το γκρέιπφρουτ ή άλλους χυμούς
 •     Ρωτήστε το γιατρό, το φαρμακοποιό σας ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν μπορείτε να πιείτε χυμό γκρέιπφρουτ κατά τη λήψη του φαρμάκου σας.
 •      Διαβάστε τον οδηγό φαρμάκων ή το ενημερωτικό δελτίο των ασθενών που συνοδεύει το φάρμακο σας για να μάθετε εάν ο χυμός γκρέιπφρουτ επηρεάζει το φάρμακο σας.
 •      Διαβάστε την ετικέτα των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων σχετικά με το φάρμακο, το οποίο θα σας πει εάν δεν πρέπει να έχετε μαζί σας γκρέιπφρουτ ή άλλους χυμούς φρούτων.
 •      Εάν πρέπει να αποφύγετε το χυμό γκρέιπφρουτ με το φάρμακό σας, ελέγξτε τις ετικέτες των χυμών φρούτων ή των ποτών που είναι αρωματισμένα με χυμό φρούτων για να δείτε αν περιέχουν γκρέιπφρουτ.
 •      Τα πορτοκάλια της Σεβίλλης (συχνά χρησιμοποιούμενα για να φτιάξουν μαρμελάδα), το πομέλο και το τανγκέλο (φρούτο μεταξύ μανταρινιών και γκρέιπφρουτ) μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το χυμό γκρέιπφρουτ. Μην τρώτε αυτά τα φρούτα εάν το φάρμακό σας αλληλεπιδρά με το χυμό γκρέιπφρουτ.

Πηγή:
https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/default.htm