Μελομακάρονα ολικής γεμιστά με κορινθιακές σταφίδες

μελομακάρονα ολικής γεμιστά με σταφίδες

Το αγαπημένο μας Χριστουγεννιάτικο γλυκό αναβαθμίζεται σε ακόμα πιο "υγιεινό"!

Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής αλέσεως για περισσότερες βιταμίνες, φυτικές ίνες και 
καλύτερο "κορεσμό".

Μπορείτε να αφαιρέσετε τελείως την ζάχαρη ή το μέλι, όπως θα βρείτε σε προηγούμενη συνταγή εδώ,  ή εδώ
όμως δώστε προσοχή, γιατί θα χάσετε κάποιες από τις φυσικοχημικές της ιδιότητες,
που προσφέρουν στην δομή και το ψήσιμο του γλυκού, αλλά και στην συντήρησή του!

Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα του εμπορίου, επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
για έξτρα "καλά" μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά (μην φοβάστε ότι είναι "βαρύ" 
λάδι) και λίγο αλλά "καλό" μέλι, που θα προσθέσετε σε χλιαρό σιρόπι.

Δοκιμάστε να τα γεμίσετε με μαύρη κορινθιακή σταφίδα και πασπαλίστε τα με σουσάμι ή τριμμένο 
καρύδι για επιπλέον φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά (ALA) και θα έχετε ένα γλύκισμα βόμβα 
θρεπτικών συστατικών!

Το γεγονός οτι είναι πιο "υγιεινά" δεν συνεπάγεται ότι μπορούμε να φάμε και πιο πολλά!

Επιλέξτε ένα μελομακάρονο με ένα φρούτο στο σνακ, τον καφέ σας ή στο εορταστικό πρόγευμα σας
με ένα γαλακτοκομικό και αν χρειαστεί σε κάποια εορτή μην "φοβάστε" να ενδώσετε δοκιμάζοντας 
ένα μικρό γλύκισμα του οικοδεσπότη, τηρώντας την μερίδα και διατηρώντας την απόλαυση!

Συνταγή:

Υλικά για 20 τεμάχια:

  • 1/2 φλ εξαιρετικα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλ φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική στέβια
  • 1 1/2 φλ αλεύρι ολικής ή δίκοκκο
  • 1/2 φλ λευκό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • Ξύσμα από ένα βιολογικό ακέρωτο πορτοκάλι
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Βανίλια
  • Μια πρέζα φυσικό θαλασσινό αλάτι
Για την γέμιση:
  • 1/2 φλ μαύρη κορινθιακή σταφίδα ξεπλυμένη και μουλιασμένη για 3 ώρες σε 1/2 φλ. νερό
Για το σιρόπι:

  • Ενα φλιτζάνι νερό
  • 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • Μια κουταλιά της σούπας μέλι της αρεσκείας σας
  • Φλούδα απο πορτοκάλι
  • Ένα ξυλαράκι κανέλας
Για το πασπάλισμα:
  • 4 κουταλιές σουσάμι ή τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση:

Για τα μελομακάρονα:

  1. Ανακατέψτε όλα τα υγρά και όλα τα στερεά υλικά μαζι
  2. Ενώστε τα δύο μείγματα και πλάστε ελαφρώς σε μια ομοιογενής ζύμη. 
  3. Μην ζυμώνετε υπερβολικά
  4. Εαν η ζύμη είναι νερουλή προσθέστε λίγο αλεύρι, ενώ αντίθετα αν είναι πολύ σφικτή λίγο χυμό πορτοκαλιού
  5. Με ελαφρώς λαδωμένα χέρια πάρτε μια μικρή ποσότητα ζύμης, όσο ένα καρύδι, πιέστε την και προσθέστε στο κέντρο λίγες σταφίδες
  6. Κλείστε και πλάστε σε μακρόστενα μελομακάρονα
  7. Τοποθετήστε τα αραιά σε λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς περίπου 20'.
Για το σιρόπι:
  1. Βράστε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μέλι για 3'
  2. Μόλις κρυώσει ελαφρώς αφαιρέστε την κανέλα και την φλούδα και προσθέστε το μέλι
Σιρόπιασμα:

  1. Βυθίστε τα καυτά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι για 20"
  2. Πλασπαλίστε με σουσάμι ή με τριμμένο καρύδι
  3. Μπορείτε να παράλειψετε το σιρόπι και να τα καταναλώσετε ως έχουν ή να τα περιχύνετε με σκέτο μέλι πριν την κατανάλωση!
  4. Επίσης μπορείτε αντί για σταφίδα να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αλλο αποξηραμένο φρούτο, όπως χουρμά, σύκο ή δαμάσκηνα
Χρόνια πολλά!