Γιατί το ανθρακούχο νερό αυξάνει το βάρος;

Παρόλο, που μπορεί να φαίνεται ελαφριά και υγιεινή η συνήθειά σου να πίνεις ανθρακούχο νερό αντί για σόδα, μάθε ότι:

Tο διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει στα ανθρακούχα ποτά, μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Food & Wine.

Οι ερευνητές στο Birzeit University διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι, που κατανάλωναν άφθονο ανθρακούχο νερό, πήραν περισσότερο βάρος από αυτούς, που έπιναν μόνο απλό νερό.

Ωστόσο, το ανθρακούχο νερό δεν περιέχει κάποια εθιστική ουσία, η οποία συνέβαλε στην αύξηση του βάρους. Ο ύποπτος είναι το διοξείδιο του άνθρακα, που τους αύξησε την επιθυμία να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα επίπεδα της γκρελίνης (ορμόνη πείνας), η οποία εκκρίνεται, όταν το στομάχι είναι άδειο, ήταν σημαντικά αυξημένα στους αρουραίους, που έπιναν ανθρακούχο νερό. Μάλιστα, υπολόγισαν ότι αυτό ήταν η αιτία, που τους προκαλούσε να καταναλώνουν 20% περισσότερο φαγητό από ό,τι οι άλλοι αρουραίοι. Επιπλέον, οι αρουραίοι, που έπιναν ανθρακούχο νερό, εμφάνισαν συσσώρευση λίπους στα όργανά τους, ένα από τα συμπτώματα της χρόνιας παχυσαρκίας στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διενήργησαν παρόμοια τεστ σε ανθρώπους εθελοντές. Οι συμμετέχοντες, που έπιναν ανθρακούχο νερό, εμφάνισαν έξι φορές υψηλότερα τα επίπεδα της γκρελίνης από εκείνους, που έπιναν νερό χωρίς ανθρακικό.

Το αποτέλεσμα της μελέτης θορύβησε τον Tam Fry, εκπρόσωπο του Εθνικού Φόρουμ Παχυσαρκίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε ότι “εάν αυτό το αποτέλεσμα της έρευνας επαληθευθεί σε περαιτέρω μελέτες, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να περιορίσει τη χρήση οποιωνδήποτε χημικών ουσιών, που επηρεάζουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα. “ Το ερευνητικό αυτό αποτέλεσμα δεν χρειάζεται, όμως, να σας πανικοβάλλει. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια, και οι χειρότερες επιπτώσεις εμφανίζονται μέχρι στιγμής κυρίως στους αρουραίους.

Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας, μόλις τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση στο ανθρακούχο νερό, καλό είναι να παραμείνετε στην υγιεινή συνήθεια του απλού νερού, μέχρι οι επιστήμονες να αποκρυπτογραφίσουν την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό μας.

Lifeguide: file:///C:/Users/user/Downloads/6CCE182E-95B7-4115-ABC1-32614DD8A00D(1).pdf