Ετικέτες και στα εστιατόρια;Στον σύγχρονο τρόπο ζωής οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να καταναλώνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 2 γεύματα ή σνακ εκτός σπιτιού, είτε λόγω εργασίας και έλλειψης χρόνου ή στο πλαίσιο της διασκέδασης.
Παρόλα αυτά σήμερα όλο και περισσότερα άτομα και οικογένειες ενδιαφέρονται για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, είτε ως μέσο πρόσληψη ή σαν θεραπεία ασθενειών πχ σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία.
Σε αυτή την περίπτωση το φαγητό έξω από απόλαυση μπορεί να γίνει πραγματικός "πονοκέφαλος". Ακόμα και αν τα συστατικά των πιάτων είναι "υγιεινά" πολλές φορές όταν κάποιος επιθυμεί να προσέξει το βάρος του και την διατροφή του αποφεύγει να φάει κάτι από έξω ή μένει στο να παραγγείλει κάποιο ρόφημα ή αναψυκτικό. Ειδικά στον ινσουλινοθεραπευόμενο σακχαρώδη διαβήτη η εκτίμηση "με το μάτι" μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Σε αυτή την περίπτωση το να επιλέξει να γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο που διαθέτει πραγματική και αξιόπιστη ανάλυση στις περισσότερες ή σε όλες τις επιλογές στο μενού του είναι πραγματική ανακούφιση. Η ύπαρξη διατροφικής ετικέτας βοηθά τον καταναλωτή να ενημερωθεί σωστά για την θρεπτική σύσταση του πιάτου ή ροφήματος και να επιλέξει με λιγότερο άγχος και περισσότερη αυτοπεποίθηση. 
Γιατί η σωστή διατροφή είναι εύκολη υπόθεση όταν υπάρχει ενημέρωση.

Jason P. Block, MD, MPH and Christina A. Roberto, PhD Potential Benefits of Calorie Labeling in Restaurants JAMA. Author manuscript; available in PMC 2015 Sep 3.Published in final edited form as: JAMA. 2014 Sep 3; 312(9): 887–888. doi:  10.1001/jama.2014.9239 PMCID: PMC4451934 NIHMSID: NIHMS692896