Βούτυρο Καριτέ



karite butter
Βούτυρο Καριτέ
Το βούτυρο Καριτέ  προέρχεται από τον καρπό του δέντρου shea-karite που ευδοκιμεί στην Αφρική. Ο καρπός αυτός είναι απολύτως βρώσιμος και αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους στις χώρες της δυτικής Αφρικής. Χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρική, όσο για τον φωτισμό, την παραγωγή σαπουνιού, την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, ενώ παλαιότερα αντικαθιστούσε ακόμα και το βούτυρο του κακάο στην σοκολατοβιομηχανία. Στις ετικέτες των καλλυντικών μπορεί να το συναντήσετε είτε ως shea butter, είτε ως beurre de karite.
Το ανεπεξέργαστο βούτυρο καριτέ είναι ανοικτού κίτρινου χρώματος, με μια πολύ ξεχωριστή οσμή και κρεμώδη σύσταση. Μετά από επεξεργασία, το χρώμα γίνεται λευκό.
Το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο βούτυρο καριτέ περιέχει βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνες Α και Ε, καθώς και απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως ελαϊκό οξύ (ω-9) και λινελαϊκό οξύ (ω-6).Είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, κυρίως σε παλμικτικό και στεατικό οξύ.
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο στο χρώμα, όταν πρόκειται να καθορίσετε την ποιότητα του. Η υφή του είναι επίσης σημαντική. Το ποιοτικό βούτυρο καριτέ πρέπει να είναι κρεμώδες και όχι σκληρό ή λιπαρό.
Το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται αιώνες τώρα για τις ενυδατικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές του ιδιότητες.
Ενυδάτωση:
Το βούτυρο καριτέ έχει την ικανότητα να καταπραΰνει, να ενυδατώνει και να ισορροπεί την υγρασία στο δέρμα. Χρησιμοποιείται ως ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα και για τα εκζέματα, όπως επίσης για την ξηροδερμία του  τριχωτού της κεφαλής, για τα σκασμένα χείλη και για να βοηθήσει να μαλακώσει το ραγισμένο ξηρό δέρμα στις φτέρνες, στους αγκώνες και στα γόνατα. Είναι σημαντικό, να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ακατέργαστο βούτυρο καριτέ, που διατηρεί τις θεραπευτικές του ιδιότητες και θα διατηρήσει το δέρμα σας υγρό και εύπλαστο, ενώ το εξευγενισμένο, επεξεργασμένο βούτυρο χάνει σχεδόν όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το μη επεξεργασμένο βούτυρο καριτέ αναστρέφει το ξηρό δέρμα σε περίπου τρεις ημέρες.
Φυσικό αντιφλεγμονώδες
Το βούτυρο Shea έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που είναι γνωστό ότι θεραπεύουν τις γρατζουνιές και τα εγκαύματα και προσφέρουν ανακούφιση από ηλιακά εγκαύματα και εξανθήματα. Βοηθά επιπλέον σε τσιμπήματα εντόμων και να ανακουφίζουν τον πόνο από την κόπωση των μυών και την αρθρίτιδα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα τεύχος του περιοδικού του περιοδικού "Journal of Oleo Science", διαπίστωσε ότι το βούτυρο καριτέ έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μελέτη έδειξε αξιοσημείωτη μείωση της φλεγμονής σε ποντίκια που πάσχουν από οίδημα. Μετά τη χορήγηση των λιπαρών ενώσεων από καριτέ, η φλεγμονή μειώθηκε περισσότερο από 45%. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βούτυρο καριτέ είναι ένα αποτελεσματικό ρινικό αποσυμφορητικό. Οι συμμετέχοντες έλαβαν δύο έως τέσσερις εφαρμογές βουτύρου καριτέ στη ρινική κοιλότητα και μέσα σε 12 έως 24 ώρες δεν έδειξαν σημάδια φλεγμονής, συμφόρησης ή ρινικής βλάβης.
Αντιγηραντικές ιδιότητες
Το βούτυρο καριτέ έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως μειωτήρας ρυτίδων. Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαζί με βιταμίνες Α και Ε, που είναι ουσιαστικά για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Σε μια κλινική μελέτη, το βούτυρο καριτέ βρέθηκε να έχει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες και αποδείχθηκε ότι βοηθά στην αναδόμηση και την αναζωογόνηση του κολλαγόνου. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη έλαβαν βούτυρο καριτέ στο δέρμα τους για τέσσερις έως οκτώ μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν καθαρότερο, φωτεινότερο δέρμα με λιγότερες ρυτίδες και ακόμη λιγότερες φθορές από τον ήλιο.
Τρεις τύποι βουτύρου καριτέ είναι διαθέσιμοι: το ωμό ανεπεξέργαστο, το επεξεργασμένο και το εξαιρετικά εκλεπτυσμένο. Αν θέλετε να αποκομίσετε τα πραγματικά οφέλη του αφρικανικού βούτυρου καριτέ, επιλέξτε κάποιο που είναι όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένο.

.